poniedziałek, 17 maja 2010
Szarlotka z budyniem

Jako iż mój Tata uwielbia ciasta z jabłkami postanowiłam zrobic mu przyjemnośc i upiec jakiś smakołyk. Nie chciałam jednak żeby to była tradycyjna szarlotka. Od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia szarlotki z budyniem i tak sie stało. Ciasto okazło sie strzałem w dziesiątke, dla taty jak też innych osób bardzo posmakowało. Skorzystałam z przepisu Dorotus

 

 

- 450g mąki

- 250g margaryny

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 jajko

- 2 żółtka

- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieśc. Ciasto podzielic na dwie części. Jedną włożyc do lodówki a drugą na 2h do zamrażarki.

 

- 1,5 kg kwaśnych jabłek (bojkeny)

- 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy na 500ml mleka) + 4 łyżki cukru

- 750 ml mleka

Ciastem z lodówki wyłożyc blaszkę i ponakłuwac. Posypac bułką tartą (aby wchłaniała wilogoc z jabłek).

Jabłka obrac, pokroic w dużą kostke i ułożyc na cieście.

Budyń ugotowac według przepisu na opakowaniu wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru. Gorący jeszcze budyń wylac na jabłka. Na wierzch zetrzec ciasto z zamrażarki. Piec w piekarniuku rozgrzanym do 200 st około 45 minut. Smacznego :)

sobota, 27 lutego 2010
Szarlotka

Jeden jedyny przepis od zawsze i na zawsze. Nigdy nie zapomne czasów dzieciństwa kiedy mama zagniatała ciasto, prażyła jabłka a ja przygladałam sie temu z zaciekawieniem, nie mogąc sie doczekac zapachu roznoszącego sie po domu i chodźmy małego okruszka rozpływającego sie w buzi. Do dziś szarlotka jest moim ulubionym ciastem i juz tak zostanie.

Kruche ciasto:

- 1 kostka margaryny

- 4 żółtka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- około 1/2 szklanki cukru pudru

- 2 szklanki mąki (i jeszcze troche)

Jabłka:

- 6 kwaśnych jabłek

- ok 1/3 szklanki wody

- 2-3 łyżki cukru

Piana:

- 4 białka (z lodówki)

- szczypta soli

- 2 łyżki cukru

 

Jabłka obrac i drobno pokroic. Wrzucic do garnka, wsypac cukier i zalac wodą; dusic pod przykrywka na małym ogniu co raz mieszając (ok. 10 - 15 minut). W tym czasie zagniesc wszytskie składniki na ciasto i podzielic na dwie nie równe części. Blaszke wyłożoną papierem do pieczenia wylepic większą częścią ciasta i posypac bułką tartą; na to wyłożyc uprażone i przestudzone jabłka i posypac cynamonem. Ubic pianę z białek i wyłożyc na jabłka. Na wierzch zetrzec na tarce o dużych oczkach reszte ciasta. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec ok 40 minut aż góra się zarumieni. Smacznego :)

niedziela, 08 listopada 2009
Ciasto cynamonowe z jabłkami

Proste, puszyste jak chmurka ciasto z jabłkami (w stylu wrzucaj wszytsko po kolei i ubijaj). Robi sie je bardzo szybko wiec jest to idealny przepis jeżeli potrzebujemy jakiejś słodkości na wizyte gości zapowiedzianych w ostatniej chwili a zegarek nieubłaganie tyka nam nad uchem. 10 minut (w ciągu tego czasu zdazy sie ubic ciasto i posprzątac :)) i wszytsko wyglada jak przedtem ale ciasto siedzi w piekarniku. Po paru minutach w ogóle nie pamietasz że cokolwiek sie robiło, aż nagle po domu zaczyna sie roznosic zapach cynamonu, Ty przypominasz sobie o cieście a wszyscy rozpływaja sie marząc juz o chodźby kęsie tego aromatycznego wypieku.

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru pudru

- 1,5 szklanki mąki

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 3/4 szklanki oleju

- 4 - 5 kwaśnych jabłek

Jajka ubic z cukrem pudrem, dodac przesianą mąkę nadal ubijając. Gdy masa stanie sie jednolita dodac cynamon, proszek do pieczenia i sode, następnie ubijac tak żeby cyanmon "rozszedł sie" po całej masie. Na koniec dodac olej i ubijac aż wszytsko sie dokładnie połączy.

Przełożyc masę do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą foremki.

Piec w 200 st. okolo 1 godziny. (po około 50 min sprawdzic patyczkiem)

Przed podaniem można opruszyc cukrem pudrem.

 

Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.