poniedziałek, 01 lutego 2010
Piernik staropolski

W tym roku na święta postanowiłam zrobić piernik skorzystałam z przepisu Dorotus z MojeWypieki troszke go zmieniając. Piernik wyszedł niesamowity cała rodzinka zajadała sie nim nie wierząc że sama go zrobiłam.

Ciasto:

- 333 g miodu

- około 1 1/6 szklanki cukru

- ok 167 g margaryny

- 667 g mąki pszennej

- 2 jajka

- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/3 szklanki mleka

- 1/3 łyżeczki soli

- około 50 g przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Prymat)

Miód, cukier i margaryne podgrzać stopniowo niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę. Ciasto starannie wyrobić , porzełożyć do szklanego pojemnika, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami.

Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować (około 0,5 cm). Piec w dużej blaszce w temp 180 st około 15 - 20 minut. Placki ochłodzić.

Ochłodzone placki przełożyć dżemem (u mnie dżem z mirabelek własnej roboty). Schować do reklamówki, równomiernie obciążyć i odstawić na 3 - 4 dni.

Polewa:

- 50g margaryny

- 4 łyżki cukru

- 1 łyżka wody

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżka spirytusu

Ustawić garnuszek na malutkim ogniu, do garnuszka włożyć margaryne, wsypać cukier, wlać łyżkę wody i wsypać kakao. Mieszać do rozpuszczenia margaryny tak aby sie wszystko dokładnie połączyło. Wlać łyżkę spirytusu, zamieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia. Piernik oblać polewą, poczekać aż zastygnie.

UWAGI: Po wyrobieniu ciasto jest dość luźne. Według autorki po leżakowaniu w zimnie ma stężeć i dać sie rozwałkować, u mnie nie dało sie rozwałkować musiałam rozsmarowywać łyżką. Piernik robiłam z 2/3 porcji, wyszło go bardzo dużo. Podczas pieczenia placki rosną. Pozatym piernik jest mięciutki, bardzo pyszny. Bardzo dobrze i długo się przechowuje.

Życzę smacznego :)

poniedziałek, 04 stycznia 2010
Pierniczki

W tym roku pierwszy raz robiłam pierniczki, wyszły bardzo smaczne i pachnące. Korzystałam z przepisu Dorotus z MojeWypieki.

- 55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)

- 30 dag miodu

- 10 dag cukru

- 12 dag margaryny

- 1 jajko

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- około 50 g przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Prymat)

- około 1 łyżeczki kakao

Rozpuścić margaryne, lekko ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami; wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką (dosyć sporo tak aby ciasto nie przyklejało sie do stołu tylko sie po nim przesuwało) na grubość około 2 - 3 mm (mozna grubsze - są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.

Jeżeli chcem pierniczki na choinke, przd pieczeniem należy zrobić dziurke - najlepiej słomką.

Piec około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną. Bardzo dobrze i długo się przechowują.

Życzę smacznego :)

 

Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.