środa, 04 listopada 2009
Zielono mi - brokuły z makaronem

Szybko! Prosto! Smakowicie! I oczywiście zielono. Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie. Danie proste i szybkie w przygotowaniu lecz niesamowite w smaku. Zachwyciło wszytskich mięsożernych osobników w moim domu. Doskonałe jako danie główne, przystawka a także jako dodatek do mięsa (Moja mama makaron wcinała z kurczakiem, zachwycała sie jego smakiem i to właśnie dokładke makaronu wzieła a nie kurczaka^^ wiec coś ten przepis w sobie ma)

- 1 świeży brokuł lub paczka mrożonego

- makaron świderki

- 3-4 ząbki czosnku

- ser żółty do posypania

- pieprz, sól, bazylia

- olej

Gotujemy brokuły w osolonej wodzie - tak by byłu al dente.

Jednocześnie gotujemy makaron - również ale dente.

Przeciskamy czosnek i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Chwilkę smażymy- nie za długo. Na patelnię dokładamy lekko twarde brokuły i mieszamy z czosnkiem.

Wsypujemy bazylie(ilośc zależy od tego czy ktoś lubi, ja uwielbiam więc nigdy jej nie żałuje), sól i pieprz do smaku.

Potem dorzucamy makaron, mieszamy wszytsko razem i na koniec posypujemy startym żółtym serem. Mieszamy jeszcze chwilę, czekając aż ser sie rozpuści i zacznie ciągnąc.

Życze smacznego :)

 

Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.