piątek, 12 lutego 2010
Keks mojej Babci

Przepis na ten keks ma już swoje lata. Wyszperany z pomiędzy stron bardzo bardzo starej ksiązki kucharskiej, której kartek strach dotykać bo ma sie wrażenie że zaraz sie rozpadną... Zapisany na starej, pożółkłej kartce. Zawsze robiła go Babcia teraz przyszedł czas na mnie. 

Bakalie:

- skórka pomarańczowa

- 10 dag migdałów

- 10 dag rodzynek

- 20 dag suszonych śliwek

- 12 dag suszonych moreli

- 60 dag orzechów

Orzechy, migdały, śliwki i morele kroimi na średniej wielkości kawałki. Rozgrzewamy piekarnik, pokrojone orzechy i migdały wysypujemy na papier do pieczenia i wkładamy na chwile do nagrzanego piekarnika, aby lekko sie przyrumieniły i dały aromat, studzimy. Wszystkie bakalie mieszamy i opsypujemy mąką.

 

Ciasto:

- 25 dag margaryny

- 6 łyżek oliwy

- 1 szklanka cukru

- 3 szklanki mąki

- 6 jajek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę, oliwe i cukier utrzeć, dodać 1 szklankę mąki, 2 jajka i utrzeć. Następnie dodać 1 szklankę mąki, 2 jajka i utrzeć. Dodać 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia, 2 jajka i utrzeć. Dodać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st około 1 godziny (do suchego patyczka).

Smacznego :)

 

wtorek, 17 marca 2009
Babka cytrynowa

Ciasto:

- 20 dag margaryny

- 5 jajek

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 cytryna

- 1 szklanka cukru pudru

Lukier:

- 20 dag cukru pudru

- 3 łyżki soku z cytryny

- łyżka goracej wody

Margarynę utrzyj ze szklanka cukry pudru, dodając kolejno 5 żółtek. Mąke przesiej z proszkiem do pieczenia, połącz z masą zółtkową ucierając.

Cytrynę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok, dodaj do masy, wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem.

Foremkę do babki z kominkiem natłuśc masłem i posyp tartą bułką. Rozłóż ciasto równomiernie z każdej strony. Piec okolo 50 minut w 180 st.

Lukier: Cukier puder utrzyj do białości z sokiem z cytryny i wodą(w razie gdyby lukier był za rzadki dodaj cukru, jeżeli za gesty dodaj wody lub soku z cytryny), polej ciasto i zastudź.


Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.