sobota, 24 kwietnia 2010
Ciasteczka z dżemem

Te ciasteczka małe i niepozorne, z sercem na wierzchu tzn. z dżemem na wierzchu :P a urzekły wszytskich domowników. Są naprawde niesamowite, wszyscy zajadają sie nimi z uśmiechem od ucha do ucha. Znikły z prędkością światła, a domownicy zażyczyli sobie powtórkę aż 3 razy. Moja mama która nie przepada za ciastkami (woli ciasta) nie mogła sie od nich oderwać. Zaczeła już planować iż w tym roku trzeba będzie zrobić dżem z mirabelek, bo te 18 słoiczków z tamtego roku zniknie byskawicznie. Są pyszne i proste do wykonania, i sprzątania nie ma po nich dużo. Skorzystałam z przepisu Kuchareczki z blogu 'kucharzysz?'

Ciasteczka z dżemem:

- 30 dag mąki

- 20 dag margaryny

- 10 dag cukru

- łyżka cukru waniliowego

- 1 jajko + 1 żółtko

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- dżem (u mnie mirabelkowy własnej roboty)

Wrzucić do miski masło z cukrem i zmiksować, aż całość bedzie jasnożółta. Dodać jajko oraz żółtko, zmiksować masę na gładko. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać (nie miksrem, lecz łyżką). W dłoniach posypanych mąką formować małe kulki. Po środku każdej zrobić palcem zagłębienie, które należy wypełnić dżemem. Ciastka układać na blaszce wyłoźonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st przez około 15 - 20 minut, aż ciasteczka zaczną sie rumienić.

 

wtorek, 02 lutego 2010
Kokosanki

Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne a w dodatku poroste i szybkie w przygotowaniu. Skorzystałam z przepisu Dorotus z MojeWypieki

 

 

- 4 jajka

- 280 g cukru pudru

- 400 g wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i nadal ubijać aż piana bęedzie sztywna, następnie dodać żółtka nadal ubijając. Wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę kokosową włozyć do lodówki aby zgęstniała. Ze zgęstniałej masy lepić kulki lub formować masę przy pomocy dwóch łyżeczek, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 - 20 minut (zeleży od wielkości kokosanek) w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Smacznego :)

 

sobota, 29 sierpnia 2009
Ciasteczka maślane

Ciastka maślane

- 500g mąki pszennej

- 150g masła

- 150g cukru

- cukier waniliowy

- 2 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło utrzec z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodac 3/4 szklanki mąki dalej ucierając, wsypac reszte mąki i proszek do pieczenia a następnie zagnieśc.

Wałkowac na grubosc około 5mm i wykrajac foremką. Rozłożyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając 1,5 cm odstepy.

Piec 10 - 15 minut w 160 st.

 

Przepis znalazłam na jakimś forum, niestety nie pamiętam na jakim;)

wtorek, 09 czerwca 2009
Sezamowe ciasteczka szczęścia

- 150g sezamu

- 100g margaryny

- 180g cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- pół lyżeczki gorzkiego kakao

- 1 opkakowanie (16g) cukru waniliowego

- 1 jajko

- 160g mąki pszennej

 

Sezam uprażyc na złoto na suchej patelni, odstawic do wystudzenia.

Margaryne utrzec na gładką masę z cukrem, dodacproszek do pieczenia, sól, kakao, cukier waniliowy, jajko i cały czas ucierając dodawac po troche mąki. Kiedy skladniki sie połączą dodac 2/3 sezamu i dokladnie wymieszac. Wstawic do lodowki na 1 godzinę.

Z zimnego ciasta formowac kulki, obtaczac w sezamie, układac na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach, lekko spłaszczając (ciastka urosną i rozpłaszczą się).

Piec około 15 minut w 180 st.

"Przepis Agatki z Twoje&Moje"

Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.