pi±tek, 19 lutego 2010
Muffinki z jabłkami

- 1 szklanka i 2 łyżki m±ki

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżeczki proszku do piewczenia

- szczypta soli

- 1 jajko

- 1/2 szklanki mleka

- 5 łyżek roztopionek margaryny

- 1,5 - 2 jabłka

Jabłka pokroić w większ± kostke. W jednej misce wymieszać m±ke, cukier, proszek i sól; w drugiej jajko, mleko i masło. Następnie należy dodać mokre składniki do suchych i wymieszać. Dodać pokrojone jabłka i wymieszać. Wlać ciasto do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st, około 30 minut.

Smacznego :)

sobota, 06 lutego 2010
Muffiny jak p±czki

Puszyste jak chmurki muffinki z niespodziank± w ¶rodku. Posmakowały całej rodzince. Skorzystałam z przepisu Arabeski


 

- 2 szkalnki m±ki

- 1 łyżka proszku do pieczenia

- 3/4 szklanki cukru

- szczypta soli

- 2 jajka

- 1 szklanka mleka

- 6 łyżek oleju

- kilka kropel aromatu ¶mietankowego (opcjonalnie)

- dżem (u mnie mirabelkowy własnej roboty)

 

- 1 łyżka roztopionego masła

- 2 łyżki cukru

 

W jednym naczyniu wymieszac przesiana m±kę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. W drugim roztrzepac jajka, wlac mleko olej i aromat. Wlac mokre składniki do suchych i niedbale wymieszac. Nakładac 2-3 łyżki ciasta do foremek na to nakładac łyżeczke dżemu i zalac reszt± ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st około 20 minut. Po wyjęciu górę muffinek smarowac rozpuszczonym masłem i posypac cukrem. Pozostawic do ostygnięcia. Smacznego.

niedziela, 31 maja 2009
Cytrynowe muffinki

- 1/2 szklanki cukru

- 15 dag margaryny

- 200ml mleka

- 2 jajka

- 30 dag m±ki

- 1,5 lyżeczki proszku do pieczenia

- skórka z 2 cytryn

- szczypta soli

 

Margaryne rozpu¶cic, wymieszac z cukrem, ostudzic. Roztrzepac mleko z jajkami.

Przesian± m±ke wymieszac z proszkiem do pieczenia i sol±.

Do m±ki dodac jajka roztrzepane z mlekiem oraz masło z cukrem, skórke cytrynow±, wymieszac.

Piec 15 - 20 min w 200 st.

Po wystygnieciu posypac obficie cukrem pudrem.

 

 

¶roda, 11 marca 2009
Kakaowe muffinki z groszkami z białej czekolady

Składniki (12sztuk):

-  1 3/4 szklanki m±ki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody

- 2 łyżki kakao

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 3/4 szklanki groszków z białej czekolady

- 1 szklanka mleka

- 1/3 szklanki oleju

- 1 jajko

 

Wszystkie skladniki suche wymieszac ze sob±, osobno wymieszac składniki mokre (do rostrzepanego jajka dodac mleko a następnie olej). Dodac skladniki mokre do suchych, dodac groszki czekoladowe, wymieszac. Napełniamy foremki mas± i pieczemy około 20 minut w 200st.

Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.