poniedziałek, 04 stycznia 2010
Pierniczki

W tym roku pierwszy raz robiłam pierniczki, wyszły bardzo smaczne i pachnące. Korzystałam z przepisu Dorotus z MojeWypieki.

- 55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)

- 30 dag miodu

- 10 dag cukru

- 12 dag margaryny

- 1 jajko

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- około 50 g przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Prymat)

- około 1 łyżeczki kakao

Rozpuścić margaryne, lekko ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami; wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką (dosyć sporo tak aby ciasto nie przyklejało sie do stołu tylko sie po nim przesuwało) na grubość około 2 - 3 mm (mozna grubsze - są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.

Jeżeli chcem pierniczki na choinke, przd pieczeniem należy zrobić dziurke - najlepiej słomką.

Piec około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną. Bardzo dobrze i długo się przechowują.

Życzę smacznego :)

 

niedziela, 03 stycznia 2010
Nadrobić zaległości

Dawno nie zagladałam na bloga i nie dodawałam nowych przepisów, związane jest to z tym iż mój laptop uwzią się na mnie i od ponad miesiąca jest ciągle w reklamacji. W końcu dostałam na zastępstwo jakiegoś starocia który co prawda ledwo "chodzi" ale lepsze to niż nic. W najblizszym czasie postaram sie nadrobić zaległości blogowe, a troche sie tego nazbierało po świętach.

Pozdrawiam wszystkich :)

czwartek, 17 grudnia 2009
Sojowe czary mary - artykuł

Witam i zapraszam do czytania artykułu na temat soji którego jestem współautorką.

A oto link do artykułu: http://www.scribd.com/doc/23829371/Sojowe-czary-mary

Pozdrawiam :)

poniedziałek, 16 listopada 2009
Zupa meksykańska

- puszka kukurydzy

- puszka czerwonej fasoli

- puszka groszku

- 1 cebula

- fix knorr kurczak po meksykańsku

- 0,5 - 1 szkl. wody

- 3 ziela angielskie

- 1 listek

- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- płaska łyżeczka wegety

 

Zawartośc puszek wrzucamy do garnka (wraz z zalewami). Cebule kroimi w piórka i szklimi na oleju, wrzucamy do garnka. Fix rozrabiamy z wodą około 0,5 - 1 szkl (w zależności od tego ile jest zalewy z puszek i jaką zupe wolimy na gęstośc). Rozrobiony fix wlewamy do pozostałych składników, wszystko mieszamy. Dodajemy 3 ziela, listek, 2 łyżeczki koncentratu i łyżeczke wegety (zazwyczaj po zagotowaniu jeszcze dosypuje przypray do smaku), mieszamy. Gotujemy  10 minut. Jeżeli zupa bedzie za gesta podczas gotowania można dolac wody (ilosc według uznania).

Zupe przegryzamy kajzerką lub jemy ją bez niczego.

Życze smacznego :)

19:33, mi-ika , Zupy
Link Komentarze (4) »
niedziela, 08 listopada 2009
Ciasto cynamonowe z jabłkami

Proste, puszyste jak chmurka ciasto z jabłkami (w stylu wrzucaj wszytsko po kolei i ubijaj). Robi sie je bardzo szybko wiec jest to idealny przepis jeżeli potrzebujemy jakiejś słodkości na wizyte gości zapowiedzianych w ostatniej chwili a zegarek nieubłaganie tyka nam nad uchem. 10 minut (w ciągu tego czasu zdazy sie ubic ciasto i posprzątac :)) i wszytsko wyglada jak przedtem ale ciasto siedzi w piekarniku. Po paru minutach w ogóle nie pamietasz że cokolwiek sie robiło, aż nagle po domu zaczyna sie roznosic zapach cynamonu, Ty przypominasz sobie o cieście a wszyscy rozpływaja sie marząc juz o chodźby kęsie tego aromatycznego wypieku.

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru pudru

- 1,5 szklanki mąki

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 3/4 szklanki oleju

- 4 - 5 kwaśnych jabłek

Jajka ubic z cukrem pudrem, dodac przesianą mąkę nadal ubijając. Gdy masa stanie sie jednolita dodac cynamon, proszek do pieczenia i sode, następnie ubijac tak żeby cyanmon "rozszedł sie" po całej masie. Na koniec dodac olej i ubijac aż wszytsko sie dokładnie połączy.

Przełożyc masę do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą foremki.

Piec w 200 st. okolo 1 godziny. (po około 50 min sprawdzic patyczkiem)

Przed podaniem można opruszyc cukrem pudrem.

 

środa, 04 listopada 2009
Zielono mi - brokuły z makaronem

Szybko! Prosto! Smakowicie! I oczywiście zielono. Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie. Danie proste i szybkie w przygotowaniu lecz niesamowite w smaku. Zachwyciło wszytskich mięsożernych osobników w moim domu. Doskonałe jako danie główne, przystawka a także jako dodatek do mięsa (Moja mama makaron wcinała z kurczakiem, zachwycała sie jego smakiem i to właśnie dokładke makaronu wzieła a nie kurczaka^^ wiec coś ten przepis w sobie ma)

- 1 świeży brokuł lub paczka mrożonego

- makaron świderki

- 3-4 ząbki czosnku

- ser żółty do posypania

- pieprz, sól, bazylia

- olej

Gotujemy brokuły w osolonej wodzie - tak by byłu al dente.

Jednocześnie gotujemy makaron - również ale dente.

Przeciskamy czosnek i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Chwilkę smażymy- nie za długo. Na patelnię dokładamy lekko twarde brokuły i mieszamy z czosnkiem.

Wsypujemy bazylie(ilośc zależy od tego czy ktoś lubi, ja uwielbiam więc nigdy jej nie żałuje), sól i pieprz do smaku.

Potem dorzucamy makaron, mieszamy wszytsko razem i na koniec posypujemy startym żółtym serem. Mieszamy jeszcze chwilę, czekając aż ser sie rozpuści i zacznie ciągnąc.

Życze smacznego :)

 

poniedziałek, 19 października 2009
Chrupkie śniadanie

Leniwy wegetarian z samego rana w kuchni... Mimo prostoty śniadania, kompozycja smakowa bardzo przypadła mi do gustu, ponieważ mam wybredny gust i nie wszytskie pasztety i pasty sojowe mi smakują ;)

- pieczywo lekkie żytnie "sonko"

- pasztet sojowy z pomidorami "carrefour"

- rzodkiewka, ogórek,

- pieprz

Chyba instrukcja nie jest potrzebna... posmarowac, udekorowac warzywami, popieprzyc i zajadac ;)

sobota, 29 sierpnia 2009
Ciasteczka maślane

Ciastka maślane

- 500g mąki pszennej

- 150g masła

- 150g cukru

- cukier waniliowy

- 2 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło utrzec z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodac 3/4 szklanki mąki dalej ucierając, wsypac reszte mąki i proszek do pieczenia a następnie zagnieśc.

Wałkowac na grubosc około 5mm i wykrajac foremką. Rozłożyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając 1,5 cm odstepy.

Piec 10 - 15 minut w 160 st.

 

Przepis znalazłam na jakimś forum, niestety nie pamiętam na jakim;)

wtorek, 09 czerwca 2009
Sezamowe ciasteczka szczęścia

- 150g sezamu

- 100g margaryny

- 180g cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- pół lyżeczki gorzkiego kakao

- 1 opkakowanie (16g) cukru waniliowego

- 1 jajko

- 160g mąki pszennej

 

Sezam uprażyc na złoto na suchej patelni, odstawic do wystudzenia.

Margaryne utrzec na gładką masę z cukrem, dodacproszek do pieczenia, sól, kakao, cukier waniliowy, jajko i cały czas ucierając dodawac po troche mąki. Kiedy skladniki sie połączą dodac 2/3 sezamu i dokladnie wymieszac. Wstawic do lodowki na 1 godzinę.

Z zimnego ciasta formowac kulki, obtaczac w sezamie, układac na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach, lekko spłaszczając (ciastka urosną i rozpłaszczą się).

Piec około 15 minut w 180 st.

"Przepis Agatki z Twoje&Moje"

niedziela, 31 maja 2009
Cytrynowe muffinki

- 1/2 szklanki cukru

- 15 dag margaryny

- 200ml mleka

- 2 jajka

- 30 dag mąki

- 1,5 lyżeczki proszku do pieczenia

- skórka z 2 cytryn

- szczypta soli

 

Margaryne rozpuścic, wymieszac z cukrem, ostudzic. Roztrzepac mleko z jajkami.

Przesianą mąke wymieszac z proszkiem do pieczenia i solą.

Do mąki dodac jajka roztrzepane z mlekiem oraz masło z cukrem, skórke cytrynową, wymieszac.

Piec 15 - 20 min w 200 st.

Po wystygnieciu posypac obficie cukrem pudrem.

 

 

Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.