wtorek, 09 czerwca 2009
Sezamowe ciasteczka szczęścia

- 150g sezamu

- 100g margaryny

- 180g cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- pół lyżeczki gorzkiego kakao

- 1 opkakowanie (16g) cukru waniliowego

- 1 jajko

- 160g mąki pszennej

 

Sezam uprażyc na złoto na suchej patelni, odstawic do wystudzenia.

Margaryne utrzec na gładką masę z cukrem, dodacproszek do pieczenia, sól, kakao, cukier waniliowy, jajko i cały czas ucierając dodawac po troche mąki. Kiedy skladniki sie połączą dodac 2/3 sezamu i dokladnie wymieszac. Wstawic do lodowki na 1 godzinę.

Z zimnego ciasta formowac kulki, obtaczac w sezamie, układac na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach, lekko spłaszczając (ciastka urosną i rozpłaszczą się).

Piec około 15 minut w 180 st.

"Przepis Agatki z Twoje&Moje"

Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.