poniedziałek, 17 maja 2010
Szarlotka z budyniem

Jako iż mój Tata uwielbia ciasta z jabłkami postanowiłam zrobic mu przyjemnośc i upiec jakiś smakołyk. Nie chciałam jednak żeby to była tradycyjna szarlotka. Od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia szarlotki z budyniem i tak sie stało. Ciasto okazło sie strzałem w dziesiątke, dla taty jak też innych osób bardzo posmakowało. Skorzystałam z przepisu Dorotus

 

 

- 450g mąki

- 250g margaryny

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 jajko

- 2 żółtka

- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieśc. Ciasto podzielic na dwie części. Jedną włożyc do lodówki a drugą na 2h do zamrażarki.

 

- 1,5 kg kwaśnych jabłek (bojkeny)

- 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy na 500ml mleka) + 4 łyżki cukru

- 750 ml mleka

Ciastem z lodówki wyłożyc blaszkę i ponakłuwac. Posypac bułką tartą (aby wchłaniała wilogoc z jabłek).

Jabłka obrac, pokroic w dużą kostke i ułożyc na cieście.

Budyń ugotowac według przepisu na opakowaniu wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru. Gorący jeszcze budyń wylac na jabłka. Na wierzch zetrzec ciasto z zamrażarki. Piec w piekarniuku rozgrzanym do 200 st około 45 minut. Smacznego :)

wtorek, 04 maja 2010
Królewiec

Szperając dziś w komputerze znalazłam kilka starych przepisów, których zapomniałam opublikowac. Są jeszcze nawet ze świąt bożego narodzenia.

Przepis ten jest w nasz rodzinie od bardzo dawna. Ciasto pojawia sie co roku na święta bez wyjątku, ponieważ jest to ulubione ciasto mojej babci. Mam nadzieje, że i Wam przypadnie do gustu.

 

Placki:

- 2 szklanki mąki

- 1 jajko

- 2 łyżki miodu

- 1/3 szklanki cukru

- 1 łyżeczka sody

- 15 dag margaryny (ciepłej, rozpuszczonej)

Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Placki upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez około 15 minut.

Biszkopt:

- 4 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyzki oleju

Z białek ubic pianę, dodac cukier nadal ubijając. Nastepnie dodac żółtka, mąke przesianą z proszkiem do pieczenia, ubijac. Na koniec wlac olej i zmiksowac aż wszytsko sie razem połączy. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Krem:

- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 1/2 mąki pszennej

- 1/2 l mleka

- 1/2 szklanki cukru

- 2 cukry waniliowe

- 3/4 kostki margaryny

Odlać trochę mleka i rozmieszać z mąkami. Do reszty mleka dodać cukier i margarynę, zagotowac; nastepnie dodać mąkę i ponownie zagotować (ma wyjść budyń).

Połową ciepłego kremu posmarować placek na to położyć biszkopt i rozsmarować resztę kremu, na krem wyłożyć drugi placek. Ciasto owinąć i równomiernie obciążyć.

Polewa:

- 50g margaryny

- 4 łyżki cukru

- 1 łyżka wody

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżka spirytusu

Ustawić garnuszek na malutkim ogniu, do garnuszka włożyć margaryne, wsypać cukier, wlać łyżkę wody i wsypać kakao. Mieszać do rozpuszczenia margaryny tak aby sie wszystko dokładnie połączyło. Wlać łyżkę spirytusu, zamieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia. Górę ciasta  oblać polewą, poczekać aż zastygnie.

Smacznego :)

Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.