sobota, 24 kwietnia 2010
Ciasteczka z dżemem

Te ciasteczka małe i niepozorne, z sercem na wierzchu tzn. z dżemem na wierzchu :P a urzekły wszytskich domowników. Są naprawde niesamowite, wszyscy zajadają sie nimi z uśmiechem od ucha do ucha. Znikły z prędkością światła, a domownicy zażyczyli sobie powtórkę aż 3 razy. Moja mama która nie przepada za ciastkami (woli ciasta) nie mogła sie od nich oderwać. Zaczeła już planować iż w tym roku trzeba będzie zrobić dżem z mirabelek, bo te 18 słoiczków z tamtego roku zniknie byskawicznie. Są pyszne i proste do wykonania, i sprzątania nie ma po nich dużo. Skorzystałam z przepisu Kuchareczki z blogu 'kucharzysz?'

Ciasteczka z dżemem:

- 30 dag mąki

- 20 dag margaryny

- 10 dag cukru

- łyżka cukru waniliowego

- 1 jajko + 1 żółtko

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- dżem (u mnie mirabelkowy własnej roboty)

Wrzucić do miski masło z cukrem i zmiksować, aż całość bedzie jasnożółta. Dodać jajko oraz żółtko, zmiksować masę na gładko. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać (nie miksrem, lecz łyżką). W dłoniach posypanych mąką formować małe kulki. Po środku każdej zrobić palcem zagłębienie, które należy wypełnić dżemem. Ciastka układać na blaszce wyłoźonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st przez około 15 - 20 minut, aż ciasteczka zaczną sie rumienić.

 

Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.