wtorek, 17 marca 2009
Babka cytrynowa

Ciasto:

- 20 dag margaryny

- 5 jajek

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 cytryna

- 1 szklanka cukru pudru

Lukier:

- 20 dag cukru pudru

- 3 łyżki soku z cytryny

- łyżka goracej wody

Margarynę utrzyj ze szklanka cukry pudru, dodając kolejno 5 żółtek. Mąke przesiej z proszkiem do pieczenia, połącz z masą zółtkową ucierając.

Cytrynę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok, dodaj do masy, wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem.

Foremkę do babki z kominkiem natłuśc masłem i posyp tartą bułką. Rozłóż ciasto równomiernie z każdej strony. Piec okolo 50 minut w 180 st.

Lukier: Cukier puder utrzyj do białości z sokiem z cytryny i wodą(w razie gdyby lukier był za rzadki dodaj cukru, jeżeli za gesty dodaj wody lub soku z cytryny), polej ciasto i zastudź.


środa, 11 marca 2009
Kakaowe muffinki z groszkami z białej czekolady

Składniki (12sztuk):

-  1 3/4 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody

- 2 łyżki kakao

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 3/4 szklanki groszków z białej czekolady

- 1 szklanka mleka

- 1/3 szklanki oleju

- 1 jajko

 

Wszystkie skladniki suche wymieszac ze sobą, osobno wymieszac składniki mokre (do rostrzepanego jajka dodac mleko a następnie olej). Dodac skladniki mokre do suchych, dodac groszki czekoladowe, wymieszac. Napełniamy foremki masą i pieczemy około 20 minut w 200st.

poniedziałek, 09 marca 2009
Początek wspaniałej przygody
Witam wszystkich. Przygode w kuchni czas zacząc. Co prawda zaczęła sie ona już jakis czas temu, ale to coś sie tam działo nie wychodziło poza jej drzwi. Czas to zmienic, teraz Wy będziecie mogli byc świadkami upadków i wzlotów, chwili nerwów i napięcia oraz wspaniałych efektów kuchennych zmagań. Pozdrawiam:*
Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.