poniedziałek, 16 listopada 2009
Zupa meksykańska

- puszka kukurydzy

- puszka czerwonej fasoli

- puszka groszku

- 1 cebula

- fix knorr kurczak po meksykańsku

- 0,5 - 1 szkl. wody

- 3 ziela angielskie

- 1 listek

- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- płaska łyżeczka wegety

 

Zawartośc puszek wrzucamy do garnka (wraz z zalewami). Cebule kroimi w piórka i szklimi na oleju, wrzucamy do garnka. Fix rozrabiamy z wodą około 0,5 - 1 szkl (w zależności od tego ile jest zalewy z puszek i jaką zupe wolimy na gęstośc). Rozrobiony fix wlewamy do pozostałych składników, wszystko mieszamy. Dodajemy 3 ziela, listek, 2 łyżeczki koncentratu i łyżeczke wegety (zazwyczaj po zagotowaniu jeszcze dosypuje przypray do smaku), mieszamy. Gotujemy  10 minut. Jeżeli zupa bedzie za gesta podczas gotowania można dolac wody (ilosc według uznania).

Zupe przegryzamy kajzerką lub jemy ją bez niczego.

Życze smacznego :)

19:33, mi-ika , Zupy
Link Komentarze (4) »
niedziela, 08 listopada 2009
Ciasto cynamonowe z jabłkami

Proste, puszyste jak chmurka ciasto z jabłkami (w stylu wrzucaj wszytsko po kolei i ubijaj). Robi sie je bardzo szybko wiec jest to idealny przepis jeżeli potrzebujemy jakiejś słodkości na wizyte gości zapowiedzianych w ostatniej chwili a zegarek nieubłaganie tyka nam nad uchem. 10 minut (w ciągu tego czasu zdazy sie ubic ciasto i posprzątac :)) i wszytsko wyglada jak przedtem ale ciasto siedzi w piekarniku. Po paru minutach w ogóle nie pamietasz że cokolwiek sie robiło, aż nagle po domu zaczyna sie roznosic zapach cynamonu, Ty przypominasz sobie o cieście a wszyscy rozpływaja sie marząc juz o chodźby kęsie tego aromatycznego wypieku.

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru pudru

- 1,5 szklanki mąki

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 3/4 szklanki oleju

- 4 - 5 kwaśnych jabłek

Jajka ubic z cukrem pudrem, dodac przesianą mąkę nadal ubijając. Gdy masa stanie sie jednolita dodac cynamon, proszek do pieczenia i sode, następnie ubijac tak żeby cyanmon "rozszedł sie" po całej masie. Na koniec dodac olej i ubijac aż wszytsko sie dokładnie połączy.

Przełożyc masę do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą foremki.

Piec w 200 st. okolo 1 godziny. (po około 50 min sprawdzic patyczkiem)

Przed podaniem można opruszyc cukrem pudrem.

 

środa, 04 listopada 2009
Zielono mi - brokuły z makaronem

Szybko! Prosto! Smakowicie! I oczywiście zielono. Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie. Danie proste i szybkie w przygotowaniu lecz niesamowite w smaku. Zachwyciło wszytskich mięsożernych osobników w moim domu. Doskonałe jako danie główne, przystawka a także jako dodatek do mięsa (Moja mama makaron wcinała z kurczakiem, zachwycała sie jego smakiem i to właśnie dokładke makaronu wzieła a nie kurczaka^^ wiec coś ten przepis w sobie ma)

- 1 świeży brokuł lub paczka mrożonego

- makaron świderki

- 3-4 ząbki czosnku

- ser żółty do posypania

- pieprz, sól, bazylia

- olej

Gotujemy brokuły w osolonej wodzie - tak by byłu al dente.

Jednocześnie gotujemy makaron - również ale dente.

Przeciskamy czosnek i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Chwilkę smażymy- nie za długo. Na patelnię dokładamy lekko twarde brokuły i mieszamy z czosnkiem.

Wsypujemy bazylie(ilośc zależy od tego czy ktoś lubi, ja uwielbiam więc nigdy jej nie żałuje), sól i pieprz do smaku.

Potem dorzucamy makaron, mieszamy wszytsko razem i na koniec posypujemy startym żółtym serem. Mieszamy jeszcze chwilę, czekając aż ser sie rozpuści i zacznie ciągnąc.

Życze smacznego :)

 

Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.