poniedziałek, 04 stycznia 2010
Pierniczki

W tym roku pierwszy raz robiłam pierniczki, wyszły bardzo smaczne i pachnące. Korzystałam z przepisu Dorotus z MojeWypieki.

- 55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)

- 30 dag miodu

- 10 dag cukru

- 12 dag margaryny

- 1 jajko

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- około 50 g przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Prymat)

- około 1 łyżeczki kakao

Rozpuścić margaryne, lekko ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami; wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką (dosyć sporo tak aby ciasto nie przyklejało sie do stołu tylko sie po nim przesuwało) na grubość około 2 - 3 mm (mozna grubsze - są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.

Jeżeli chcem pierniczki na choinke, przd pieczeniem należy zrobić dziurke - najlepiej słomką.

Piec około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną. Bardzo dobrze i długo się przechowują.

Życzę smacznego :)

 

niedziela, 03 stycznia 2010
Nadrobić zaległości

Dawno nie zagladałam na bloga i nie dodawałam nowych przepisów, związane jest to z tym iż mój laptop uwzią się na mnie i od ponad miesiąca jest ciągle w reklamacji. W końcu dostałam na zastępstwo jakiegoś starocia który co prawda ledwo "chodzi" ale lepsze to niż nic. W najblizszym czasie postaram sie nadrobić zaległości blogowe, a troche sie tego nazbierało po świętach.

Pozdrawiam wszystkich :)

Zakładki:
.:Kulinarne blogi:.
.:Kulinarne strony:.
.:Wege:.