Blog > Komentarze do wpisu
Piernik staropolski

W tym roku na święta postanowiłam zrobić piernik skorzystałam z przepisu Dorotus z MojeWypieki troszke go zmieniając. Piernik wyszedł niesamowity cała rodzinka zajadała sie nim nie wierząc że sama go zrobiłam.

Ciasto:

- 333 g miodu

- około 1 1/6 szklanki cukru

- ok 167 g margaryny

- 667 g mąki pszennej

- 2 jajka

- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/3 szklanki mleka

- 1/3 łyżeczki soli

- około 50 g przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Prymat)

Miód, cukier i margaryne podgrzać stopniowo niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę. Ciasto starannie wyrobić , porzełożyć do szklanego pojemnika, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami.

Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować (około 0,5 cm). Piec w dużej blaszce w temp 180 st około 15 - 20 minut. Placki ochłodzić.

Ochłodzone placki przełożyć dżemem (u mnie dżem z mirabelek własnej roboty). Schować do reklamówki, równomiernie obciążyć i odstawić na 3 - 4 dni.

Polewa:

- 50g margaryny

- 4 łyżki cukru

- 1 łyżka wody

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżka spirytusu

Ustawić garnuszek na malutkim ogniu, do garnuszka włożyć margaryne, wsypać cukier, wlać łyżkę wody i wsypać kakao. Mieszać do rozpuszczenia margaryny tak aby sie wszystko dokładnie połączyło. Wlać łyżkę spirytusu, zamieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia. Piernik oblać polewą, poczekać aż zastygnie.

UWAGI: Po wyrobieniu ciasto jest dość luźne. Według autorki po leżakowaniu w zimnie ma stężeć i dać sie rozwałkować, u mnie nie dało sie rozwałkować musiałam rozsmarowywać łyżką. Piernik robiłam z 2/3 porcji, wyszło go bardzo dużo. Podczas pieczenia placki rosną. Pozatym piernik jest mięciutki, bardzo pyszny. Bardzo dobrze i długo się przechowuje.

Życzę smacznego :)

poniedziałek, 01 lutego 2010, mi-ika

Polecane wpisy

  • Szarlotka z budyniem

    Jako iż mój Tata uwielbia ciasta z jabłkami postanowiłam zrobic mu przyjemnośc i upiec jakiś smakołyk. Nie chciałam jednak żeby to była tradycyjna szarlotka. Od

  • Królewiec

    Szperając dziś w komputerze znalazłam kilka starych przepisów, których zapomniałam opublikowac. Są jeszcze nawet ze świąt bożego narodzenia. Przepis ten jest w

  • Ciasteczka z dżemem

    Te ciasteczkamałe i niepozorne, z sercem na wierzchu tzn. z dżemem na wierzchu :P a urzekły wszytskich domowników. Są naprawde niesamowite, wszyscy zajadają sie

Komentarze
myosthis
2010/02/01 23:20:25
wygląda świetnie. ja bym pewnie wwaliła marmoaldę porzeczkową :D
-
mi-ika
2010/02/02 08:40:39
Mirabelki tez są kwaśne i przynajmniej nie mają cząstek owoców, a nie wszyscy to lubią ;)
-
Gość: Akasha, *.hstl6.put.poznan.pl
2013/02/03 21:26:25
Ja mam takie pytanie: "przełożyć do szklanego pojemnika, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni" - czym przykryć? Normalnie zakręcić pojemnik zakrętką, czy raczej przykrywać ściereczką? I czy musi być koniecznie szklany, nie może być plastikowy? :3

Piernik wygląda niesamowicie, chyba zrobię taki, mimo że już po świętach :>